BLOGI

Tulossa: Tuulispään eläinkirja

Jos olet seurannut minua pidemmän aikaa, tiedät, että yksi lempipaikoistani maailmassa on eläinsuojelukeskus Tuulispää Somerolla. Tuulispää on entisten maatila- ja tuotantoeläinten turvakoti. Siellä lehmät, siat, kanat, siniketut ja muut eläintuotannosta pelastuneet yksilöt saavat elää loppuelämänsä vapaana kivusta ja vaatimuksesta hyödyttää ihmistä.

Olen käynyt Tuulispäässä ensimmäisen kerran vegaanivuosieni alkutaipaleella ja rakastuin paikkaan välittömästi. Sen jälkeen minulla on ollut Tuulispäässä kummieläin, musta lammas Runo, jota olen käynyt säännöllisesti moikkaamassa. Olen tutustunut Tuulispään filosofiaan ja tyyppeihin, ja Tuulispää esiintyy myös kirjassani Lihan loppu.

Olen miettinyt useamman vuoden ajan, miten voisin tuoda Tuulispäätä vielä isommalle yleisölle tunnetuksi. Noin vuosi sitten asia valkeni: tahdon tehdä aiheesta lastenkirjan! Lastenkirjoissa tuotantoeläimet kuvataan yleensä onnellisina fiktiivisillä maatiloilla, ei eläintuotannon todellisuuden keskellä. Toinen vaihtoehto eläinten kuvaamiseen ovat eläintarinat, joissa eläimet eivät muistuta enää eläimiä vaan ovat jotain Disney-hahmoja hurjine seikkailuineen. Harvoin lastenkirjoissa nähdään eläinten oikeita tarinoita. Sellaisia, joissa eläin saa olla oma itsensä.

En ole koskaan tehnyt lastenkirjoja, mutta elämänfilosofiaani kuuluu ajatus siitä, että lapsille voi ja pitää puhua ihan samalla tavalla kuin kenelle tahansa muullekin. Lapset eivät ole tyhmiä, he eivät vain vielä tiedä kaikkea – ja on meidän aikuisten velvollisuus kertoa. Halusin tehdä kirjan, jossa ei mässäillä eläintuotannon kauheudella, mutta kerrotaan rehellisesti Tuulispään eläinten tarinoita ja se, miten onnekkaita poikkeusyksilöitä Tuulispäässä asuvat eläimet ovat. Haluan tuoda myös lapsille ymmärrystä siitä, että toisenlainen eläinsuhde olisi mahdollinen. Sellainen, jossa me emme näe muita eläimiä hyödyn kautta, vaan kunnioitamme eläimiä niinä yksilöinä joita he ovat.

Otin yhteyttä Tuulispäähän ja ehdotin kirjaa. Siellä onnekseni innostuttiin, joten kehittelin konseptia eteenpäin ja pitchasin aiheen muutamalle kustantamolle. Neuvoteltuani muutaman eri tahon kanssa päädyin tekemään sopimuksen WSOY:n kanssa, jossa kirjasta oltiin superinnostuneita ja sain jopa tutun kustannustoimittajan mukaan kirjaprojektiin! Onnekseni sain mukaan myös juuri sen kuvittajan jota toivoin. Mahtava Anni Nykänen innostui ideasta ja hyppäsi kelkkaan.

Annin aikatauluista johtuen kirjaa saadaan kuitenkin odotella vielä tovi. Tuulispään eläinkirja (työnimi) ilmestyy tällä tietoa keväällä 2023, Tuulispään kymmenenvuotisjuhlavuotena! Olemme käyneet Annin kanssa nyt Tuulispäässä suunnittelemassa kirjaa, valitsemassa kirjan päähenkilöitä ja miettimässä, kuinka tuomme Tuulispään eläintarinat kaikkien lukijoiden iloksi. Olen superinnoissani tästä projektista ja aloittelen kirjoitusprosessin nyt syksyllä muiden töiden ohessa.

Kirjaa odotellessa voit käydä tutustumassa Tuulispäähän mm. Instagramissa tai ottaa vaikka oman kummieläimen!