BLOGI

Kolmen majakan kesä: Bengtskär, Russarö, Söderskär

Jokainen, joka on lukenut Tove Janssonin muumikirjoja (tai katsonut sitä japanilaista muumianimaatiota), on varmasti haaveillut majakassa asumisesta. Majakkamatkailu on ollut itsellänikin mielessä jo pitkään, mutta vasta koronakesä kakkonen pakkokotimaanmatkailuineen vei kunnon majakkakierrokselle. Kesän kohteiksi valikoituivat etäinen Bengtskär, sotilaskohde Russarö ja Muumien majakkasaari Söderskär.

Bengtskär

Kaikki alkoi siitä, kun kuulin ystäväni vierailleen Bengtskärin majakassa. Bengtskär on niitä harvoja majakoita Suomessa, joissa voi yöpyä. Yö majakassa keskellä merta kuulosti upealta ja menin katsomaan Bengtskärin sivuilta lisätietoja. Koko kesä oli loppuunvarattu – lukuunottamatta yhtä yötä, jolle ilmeisesti oli juuri tullut peruutus. Varasin siis sen ihmeemmin miettimättä yöpymisen majakkaan kesäkuun loppupuolelle.

Bengtskärin valohuone.

Reilun vuorokauden matkaan sisältyvät venekuljetukset Kasnäsistä, ruoat, pakkovierailun Rosalan viikinkikeskuksessa (joka on typerin turistiloukko johon olen Suomessa törmännyt), majoittumisen majakassa ja saunavuoron majakkasaarella. Menomatkalla laiva pysähtyi tosiaan Rosalassa, jossa syötiin lounas ja ihmeteltiin “viikinkikylää”, eli muutamaa kanaa aitauksessa ja bofferimiekkoja. Etukäteen ilmoittamalla meille oli tehty oma vegaaninen keitto siinä missä muut söivät jotain muuta keittoa, ja matka jatkui onneksi suhteellisen pian.

Meidän vierailumme aikaan sattui upea sää, saaresta pääsi todella nauttimaan.

 

Bengtskär on kaukana ulapalla. Meri avautuu sen ympärillä ja luodot vähenevät mitä lähemmäs saarta tullaan. Itse majakka kohoaa merestä kutsuvana ja saareen rantautuessa tekee heti mieli juosta majakan valohuoneeseen. Majakkasaaren historia on uskomaton. Jatkosodan aikana siellä käytiin kova taistelu majakan hallinnasta ja saarella on helppo kuvitella väijytykset ja hiippailut. Majakan alimmassa kerroksessa on esillä pöytäkirja, jossa majakkataistelun vaiheet käydään läpi hetki hetkeltä. Vaikkei sotahistoria kiinnosta minua pätkääkään, oli tämä tarina ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Bengtskäriin pääsee myös päivämatkalle sekä Kasnäsistä että Hangosta. Parhaita hetkiä olikin se, jolloin kaikki päiväretkeläiset pakkautuivat takaisin aluksiin ja saari jäi henkilökunnan ja yöpyjien haltuun. Vieraita voi kerralla olla yöpymässä seitsemässä huoneessa, joten yöpyjä saa majakkasaarelta sen autiuden kokemuksen, jota ehkä lähtee hakemaan. Bengtskärillä on upeita kallioluotoja ja poukamia, joissa pääsee uimaan ja viettämään aikaa täysin rauhassa kun päivämatkalaiset ovat poistuneet. Saarella pesivät haahkat olivat meidän vierailumme aikaan jo lähteneet, joten saarella pääsi liikkumaan vapaasti.

Majakka on todella iso. Se kätkee sisäänsä majakanvartioiden vanhat asuinhuoneistot, henkilöstön tiloja, vaatimattoman ravintolan, museoidun asunnon, kappelin ja tietenkin itse valohuoneen. Tornin pyöreät ikkunat ovat upeita, valohuoneesta näkee Hankoon asti ja yöpyjät pääsevät istuskelemaan valohuoneessa rauhassa. Huoneet ovat askeettisia, mutta sopivat majakan tyyliin.

Huoneen ikkunasta näkyy mitäpä muutakaan kuin ulappa.

 

Täysihoitoon kuuluivat kaikki ateriat. Ne sai etukäteen ilmoittamalla vegaanisina, mutta vegaaniruoka oli todella heikkotasoista. Täytettyjä paprikoita sulamattomalla vegaanisella juustolla siinä missä sekasyöjien pöytä notkui erilaisia kaloja. Ruokaa tarjoiltiin kuitenkin jatkuvalla syötöllä, joten nälkä ei jäänyt vaikka seuraavalla kerralla aionkin ottaa omat eväät mukaan. Saarelta sai ostaa juomia, mikä olikin kuumana päivänä hyvä bonus: vaikka juotavaa oli otettu mantereelta mukaan, oli paahteessa koko ajan jano.

Ehdottomasti unohtumattomin osa vierailua oli kuitenkin sauna. Onnistuimme bookkaamaan päivän viimeisen saunavuoron, joten saunoimme keskiyön auringonlaskun kajossa. Puulämmitteinen sauna uimapaikkoineen oli uskomattoman hieno kokemus. Muu saari vaikutti menneen jo nukkumaan, joten nautimme majakkasaaren rauhasta katsellen saunan ikkunoista ulos ulapalle.

Keskiyön auringonlasku näkyi majakkasaaren saunan ikkunasta.

Jos kaipaa kunnon irtioton arjesta ja kaipaa majakkaromantiikkaa, on Bengtskär ehdottomasti se oikea valinta. Majakka on supersuosittu ja osa kesän 2022 yöpymisistä on jo varattu. Jos siis ensi kesän majakkaretki kiinnostaa, se kannattaa ottaa kalenteriin jo nyt. Vaikka olen reissannut ympäri maailmaa, Bengtskär oli kyllä uniikki paikka ja kovasta hinnastaan huolimatta joka pennin väärti.

Mitä: Yöpyminen Bengtskärin majakassa
Paljonko maksaa: Kaksi henkilö 478 €, sisältää majoituksen, pääsymaksut, ruoat ja kuljetuksen. Pelkkä venekuljetus ja pääsymaksu majakkaan päiväretkelle Kasnäsistä 68 €/hlö.
Suosittelenko/mitä erityistä: Aivan ehdottomasti suosittelen, etenkin yöpymiskohteena. Yösaunominen majakkasaarella uskomaton kokemus. Syrjäinen saari, joten eristäytyneeseen majakkaromantiikkaan paras kohde.
Lisätietoja: ​​https://www.bengtskar.fi 

Russarö

Kesän toinen majakkakohde oli Russarö. Russarö on edelleen puolustusvoimien käytössä ja saarelle pääsee ainoastaan kuutena päivänä vuodessa. Koska saari on puolustusvoimien kohde, Russaröhön pääsevät vain suomen kansalaiset. Syytä en voi ymmärtää, mutta näin saaren vierailutiedoissa kerrotaan.

Russarön matka on lyhyt iltaristeily Hangosta. Laiva lähtee klo 17:00 ja palaa Hankoon klo 20:30. Merimatka on lyhyt, parikymmentä minuuttia, ja sen paras puoli on nähdä Hangon rannikko mereltä käsin.

Russarössä pääsee tutustumaan vanhoihin tykkeihin ja kasarmiin. Myös sotilaskoti on auki ja myy kahvia ja munkkeja. Pro tip: kaikki Suomen sotkujen munkit ovat vegaanisia!

Itse majakka on parin kilometrin päässä laiturista ja saarella saa tarkat ohjeet siitä, mitä reittejä pitkin saaressa saa kulkea. Majakka on söpö pieni vaaleanpunainen rakennus kallion päällä, mutta pettymyksekseni majakkaan ei päässyt sisälle ollenkaan. Majakkaretkeen kuuluisi ehdottomasti kiipeäminen torniin ja valohuoneeseen, mutta Russarön reissun varauksessa ei kerrottu siitä, ettei itse majakkaan pääse. Katselimme majakkaa kallioilta, mutta eihän se ole yhtään majakkaretken tarkoitus.

Russarön majakkaa sai ihailla vain ulkoa.

Rantakalliolta löytyi pieniä lammikoita, joissa oli paljon vesiliskoja. Todettuamme majakan suljetuksi käytimmekin loppuajan vesiliskojen bongailuun. 

Vesiliskolammikot kallioilla olivat Russarön paras anti.

Mitä: Iltaretki Russaröhön
Paljonko maksaa: Aikuiset 40 €/hlö
Suosittelenko/mitä erityistä: Majakkaan ei pääse sisään. Suosittelen ehkä vain jos Russarö on itselle jotenkin erityinen kohde, majakan vuoksi ei maksa vaivaa.
Lisätietoja: https://marinelines.fi/fi/risteilyt/russaro

Söderskär

Kesän viimeinen majakkamatka suuntautui The Muumien Majakkasaarelle, eli Söderskäriin. Tove Jansson vietti merkittävän määrän aikaa Pellingin saaristossa ja tunsi alueen majakat. Söderskärin on arveltu olleen esikuva Muumipappa ja meri -kirjan majakalle. Vaikkei majakka ulkoisesti näytäkään samalta kuin Janssonin kirjoissa, on saarelle tullessa selvää, että kirjan majakkasaari on inspiroitunut nimenomaan tästä paikasta.

Söderskärin reissu on helsinkiläiselle näistä majakkaretkistä pienimmän säätämisen takana. Yhteysalus menee saareen Kauppatorilta. Matka kestää kolme tuntia suuntaansa, joten suurin osa retkiajasta kuluu veneessä. Söderskärin reissu kannattaakin ottaa risteilynä, johon sisältyy pysähdys majakalla.

Kauppatorilta lähdettäessä laivassa oli lisäksemme alle kymmenen ihmistä, mutta Vuosaaren laiturissa laiva ahdettiin täyteen matkailijoita, jotka olivat menossa Kaunissaareen. Laivayhtiön sivuilla oli ilmoitus siitä, että asiakaspaikkoja on koronatilanteen vuoksi vähennetty, mutta laiva oli kyllä niin tupaten täynnä ihmisiä, ettei minkäänlaisten turvavälien pitäminen ollut mahdollista. Vaikka osa ihmisistä olikin kannella, olisi tilanne voinut olla ahdistava jos en olisi jo tuplarokotettu.

Söderskärille ei saa rantautua omalla veneellä kesällä ennen 1.8.

Kaunissaaren jälkeen väljyys kuitenkin palasi ja saavuimme nopeasti Söderskärille. Söderskärillä ei ole enää mitään palveluita, sillä saaren herkkä luonto ei kestäisi majoitus- tai ravintolapalveluiden aiheuttamaa trafiikkia. Hyvä niin – ihan kaikkialle ei ole pakko päästä majoittumaan tai syömään! Saarella saakin liikkua ainoastaan merkityillä poluilla ja ennen 1.8. saareen ei saa tulla omalla veneellä vesilintujen pesintäkauden vuoksi.

Tove Janssonin merikuville on omistettu Söderskärin majakassa oma huone.

Söderskärin majakka on hieno. Sisällä on näyttely majakan historiasta ja valohuoneeseen pääsee kiipeämään miltei koko matkan leveitä portaita. Yhdessä huoneessa on näyttely Tove Janssonin merikuvituksista muumeineen ja majakan seinillä näkyykin myös Janssonin henkilöhistoriaa. Tämän majakan erikoisuus on se, että suoraan valotasanteen alapuolella on ulkoparveke, jonne vierailijakin pääsee! Merituulessa voi bongata kirkkaalla säällä Helsingin torneja: Kalasatama, Pasila ja jopa Espoon Keilaniemen rakennukset näkyvät majakan huipulta.

Söderskärin erikoisuuksiin kuului majakan ulkotasanne, jonne vierailijatkin pääsevät. Mikko kiikaroi Helsinkiä.

Majakan valohuoneesta näkee hyvin koko saaren. Sieltä katsellessa käy selväksi, että Söderskär ja Muumipapan majakkasaari ovat yksi yhteen. Majakasta näkyy saaren keskellä oleva lampi, metsä johon Muumipeikko muuttaa, kalastajan mökki, se ranta jolle merihevoset kirjassa nousevat. Söderskärin reissua suunnittelevan kannattaakin lukea Muumipappa ja meri uudemman kerran, niin reissusta saa kaiken irti.

Söimme mukaan otetut eväät kalliolla istuskellen. Aikaa majakkasaarella on noin tunti, ja siinä ajassa kulkurajoitetun saaren kyllä ehtii katsoa läpi.

Mitä: Päiväretki Kauppatorilta Söderskäriin
Paljonko maksaa: Aikuiset 72 €/hlö
Suosittelenko/mitä erityistä: Suosittelen jos Muumipappa ja meri -kirjalla on erityinen paikka sydämessäsi! Tämä on se saari!
Lisätietoja: https://www.soderskar.fi/6