BLOGI

Päästöttömän matkailun helmiä: Lahden parhaat kirpputorit, vegaanista fine diningia ja kulttuuria

Syksy saapuu ja moni alkaa haaveilla lomamatkoista. Ymmärrän hyvin hingun irtiotolle arjesta ja haaveen pakenemisesta kulttuurilomalle! Lennähtäminen viikonloppulomalle Eurooppaan on kuitenkin ilmastolle iso taakka: yhden hengen edestakainen lento Berliiniin tuottaa päästöjä noin 700 kg/CO2e. Se on noin neljännes koko vuoden päästöistä, jos pyritään ilmastokestävään elämään. Lomailua ja irtiottoja arjesta voi tehdä kuitenkin paljon ilmastoystävällisemminkin! Me vietimme kahden yön kulttuuriloman Lahdessa. Pariin päivään mahtui kaksi loistavaa vegaanista illallista, konsertti, teatteria, taidenäyttely sekä kierros Lahden parhaille kirpputoreille!

Poimi tästä vinkit talteen parhaisiin kulttuurielämyksiin, ruokaan ja Lahden second hand -tarjontaan.

Vegaanista fine diningia Lahdessa

Lihamukista tunnettu Lahti ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, kun miettii vegaanisen fine dining -illallisen tarjoavia ravintoloita. Vaihtoehtoja kuitenkin löytyy! Kävimme kesällä kokeilemassa Lahden satamasta löytyvän Bistro Kokan. Sen kanssa samaan ravintolaperheeseen kuuluvat Lahdessa Bistro Popot sekä ravintola Roux. Nimensä mukaisesti Popot on bistromaisempi ja rennompi paikka, Roux puolestaan valkoiset-pöytäliinat-ja-kynttilät -paikka.

Bistro Popotin menussa ei ilmoitettu mahdollisuutta vegaanisiin alkupaloihin, mutta paikan päällä selvisi, että peruslistalta on tilattavissa kesäkurpitsacarpaccio. Onneksi kyselimme alkupalojen perään, Popotin carpaccio on nimittäin parhaita vegaanisia annoksia joita olen Suomessa aikoihin ravintoloissa syönyt! Kesäkurpitsaan oli yhdistetty maa-artisokkasipsejä ja pistaasipähkinöitä, ja annos oli samaan aikaan raikas mutta myös suolainen ja maistuva. Pääruokana tarjoiltu porkkanarösti ei yltänyt alkupalojen tasolle, mutta jälkiruokalistalta löytyvä uuniomenajäädyke kardemummakinuskin kanssa oli upea. Popot tarjoilee siis bistroruokaa modernilla twistillä ja vegaani saa sekä loistavaa palvelua että vatsansa täyteen.

Ravintola Roux puolestaan tarjoilee suoraan listalta kolmen ruokalajin vegaanisen menun, mutta paikan päällä kävi ilmi, että menun sai laajennettua viiteen ruokalajiin viiniparituksineen! Otimme tietenkin menun mahdollisimman pitkän kaavan kautta ja se kannatti. Alkuruoan savustetut porkkanat eivät kalpene Michelin-ravintoloiden edessä, kurpitsakeittoon oli löydetty tulisuutta ja jälkiruokana tarjoiltua tosca-piirakkaa lakkajäätelöllä olisin nauttinut mielelläni kokonaisen piirakan verran. Viiniparituksissa sommelier osasi kertoa viinien vegaanisuudesta – ei itsestäänselvyys vielä tänäkään päivänä!

Kulttuuria: Sibeliustalo, teatteri Vanha Juko ja maailmanluokan Malva

Lapsuudessani Lahti oli vielä ensisijaisesti talviurheilukaupunki, mutta uusien kulttuuritilojen noustua Lahteen myös koko kulttuurikenttä on noussut voimiinsa. Sibeliustalo valmistui jo vuonna 2000 Vesijärven rantaan ja on tuonut Lahteen sekä klassiselle että nykymusiikille ainutlaatuisen areenan. Sibeliustalossa on joka viikko monta keikkaa ja artistit vaihtelevat Lahden sinfoniaorkesterista Paperi T:hen ja Kotiteollisuuteen. Me kävimme kuuntelemassa sellomusiikkia, ja siitä inspiroituneina aloimme katsella muidenkin klasarikonserttien perään. Väliajalla juttelin tutun sellistin kanssa, joka sanoi Sibeliustalon olevan akustisesti ihana paikka soittaa: puurakenteisessa salissa musiikki soi todella kauniisti. Sibeliustalo on hieno kohde myös arkkitehtuuridiggareille. Suomalaisesta metsästä inspiroitunut tyyli ja uuden rakentaminen vanhan tehtaamiljöön ehdoilla on nautinnollinen kokemus esteetikoille.

Musiikin lisäksi teatterilla on Lahdessa hyvät tilat. Klassisen Lahden kaupunginteatterin lisäksi Lahdesta löytyy Lahden kansanopiston teatteri, lastenteatteri Super ja teatteri Vanha Juko. Vanha Juko on muuten ensimmäinen teatteri, jonka lavalla minä olen lapsena näytellyt! Lapsuuteni jälkeen toiselle puolen korttelia muuttanut teatteri toimii nykyään vanhan elokuvateatterin upeissa tiloissa. Vanhan Jukon ohjelmistosta löytyy teatterin omaa tuotantoa ja vapaan kentän vierailuesityksiä. Kävimme katsomassa tämän syksyn oman tuotannon Kajastus, joka on Eeva-Liisa Mannerin runoihin pohjautuvaa fyysistä teatteria. Mannerin tuotanto on minulle tuttua, mutta esitys ei tällä kertaa oikein auennut. Osa yleisöstä kyllä selvästi nautti, nauroi ja hurrasi, joten voi olla että kohdeyleisönä oli joku aivan muu kuin minä. Vanhan Jukon lämpiössä toimii nykyään myös taidegalleria, jonka vaihtuvia teoksia pääsee ihastelemaan lipunmyynnin aukioloaikojen puitteissa.

Lahden taideinstituutioista uusin on Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva. Vasta reilu vuosi sitten avattu museo on maailmanluokan areena visuaalisille taiteille. Olen kiertänyt Yhdysvalloissa ja Euroopassa paljon nykytaidemuseoita, eikä Malva häpeä niiden edessä miljöön tai näyttelyiden suhteen. Jos siis tuntuu että Kiasmat ja Amos Rexit on jo koluttu, kannattaa hypätä junaan ja tutustua Malvaan! Malvan näyttelyt on kuratoitu hienosti, perillinen muistelee edelleen lämmöllä avajaisnäyttelynä nähtyä Marten Baasia. Nyt Malvaan on juuri avautunut Emma Helteen, Tamara Piilolan ja Pia Sirénin teoksista koostuva Tulevaisuuden puutarha. Näyttelyssä Sirénin muoviset metsämaisemat keskustelevat kiinnostavasti Helteen rehevien veistosten ja Piilolan puutarhamaalausten kanssa. Ensimmäisen kerroksen erillinen Ekho Collectiven 15-metrinen videoteos Ahto houkuttelee viettämään aikaa Malvan Valogalleriassa.

Rauhallista yöpymistä, brunsseja ja iltamenoja Lahdessa

Yövyimme kaksi yötä aivan Lahden keskustassa sijaitsevassa Sokos Hotel Lahden Seurahuoneella. Hotelli on lyhyen kävelymatkan päässä Lahden matkakeskukselta eikä juuri tämän keskeisemmällä sijainnilla voi Lahdessa yöpyä. Hiljaisesta ja rauhallisesta hotellihuoneesta löytyi todella leveä parisänky, ihana kylpyamme ja oma terassi, ja joka paikkaan on kävelyetäisyys. Siis täydellinen staycation-kohde!

Seurahuoneen aamiainen on Lahdessa kuuluisa korkeasta tasostaan. Usein vegaanit jäävät nuolemaan näppejään, mutta Seurahuoneelta löytyi aamiaiselta myös vegaanille todella hyvin vaihtoehtoja. Erityispisteet siitä, että aamiaisruokien vegaanisuus oli merkitty selkeästi eikä vegaaniruokia ollut pakattu minnekään perälle häpeäjääkaappiin vaan noutopöytään kaikkien muiden ruokien sekaan! Vegaani ei joutunut siis kävelemään henkilökunnan perässä kyselemässä mitä voi syödä eikä kaivelemaan vaikeasti erillisistä kaapeista itselleen syötävää. Tällaisella lähestymisellä moni sekasyöjäkin varmasti innostuu kokeilemaan vegeä aamiaisella! Jugurttien, vegaanisten levitteiden, juustojen ja leikkeleiden lisäksi aamiaiselta löytyi vegaanista kakkua, puuroa, erilaisia laadukkaita leipiä, hedelmiä, marjoja, chiavanukasta ja kauden paistettuja vihanneksia. Erityismaininta teestä, joka löytyi samovaarista! 

Toinen aamiaissuositus Lahdessa menee Kahiwalle. Kahiwa löytyy Malskin korttelista Malvan vierestä ihanasta tehdasmiljööstä. Lauantaisin Kahiwassa tarjoillaan brunssia kahdessa kattauksessa, ja brunssi varataan perjantaina klo 15 mennessä. Brunssi onnistui vegaanisena erinomaisesti. Kahiwan omat vastapaahdetut kahvit ovat jo itsessään vierailun arvoisia, mutta lisäksi täällä saa maukkaan aamiaisen. Oman leipomon tuoreet leivät, Kahiwan oma granola ja smoothie toimivat erinomaisesti, mutta brunssin kruunu on vegaaninen pain au chocolat. Lehtevä ja rasvainen leivonnainen on itsessään niin herkullinen, että jo se yksin on syy hypätä junaan ja löytää tiensä Kahiwaan. Olen syönyt viimeksi tämän tasoisen vegaanisen leivonnaisen Pariisissa, joten Kahiwa oli kyllä todellinen yllättäjä!

Kahiwan ja Malvan naapurista Malskilta löytyy myös panimopub Ant Brew. Lahtelaisen kotiolutkollektiivi Ant Farmin henkinen perillinen Ant Brew tarjoilee oman panimon ja muiden pienpanimoiden oluita Kallio-henkisessä miljöössä. Viikonloppuisin paikalla on dj ja juuri tällä hetkellä legendaarisen Lahtiblogin näyttely! Näyttelyn kohutuin teos on varmasti iltapäivälehtiinkin päätynyt Litti-leipä, jonka maisteltua olomuotoa pääsee ihailemaan läheltä. Myynnissä oli myös Lahtiblogin fanituotteita, jollaisia minultakin löytyy kotoa. Ant Brew ilmoittaa näkyvästi noudattavansa turvallisen tilan periaatteita, ja voisin hyvin kuvitella, että tämä olisi kantapaikkani jos asuisin Lahdessa.

Lahden parhaat kirpputorit

Lahdessa on yksi Suomen parhaista kirpputoriskeneistä. Haalin vaatteeni Lahen kirppiksiltä jo 90-luvulla, ja sen jälkeen tarjonta on monipuolistunut ja laajentunut. Ei Lahti-keikkaa ilman kirppiskierrosta, siis!

Lahdessa on muutama kirpputorikeskittymä: keskusta ja Laune. Näiden lisäksi maininnan arvoisia ovat vähän kauempana sijaitsevat Patinan kierrätyskeskus ja kirpputori Kisälli. Tällä kertaa keskityimme kuitenkin keskustan ja Launeen valikoimaan, sillä jo niissä riittää hyvin kiertämistä. Kirpputoreja löytää hyvin Googlen karttahaulla, mutta tässä muutama täsmäsuositus:

Toivon keskus

Vanhan ajan lähetyskirpputori, jonka valikoima on todella satunnainen mutta hinnat myös Helsingin hintatasoon tottuneelle todella matalat. Päällisin puolin nuhjuinen paikka, mutta jos jaksaa penkoa, täältä voi tehdä todellisia löytöjä. Lastenvaatteissa näkyi esimerkiksi Polarn O. Pyretiä eurolla, minulle tarttui mukaan Marimekko x Converse -malliston kengät kahdella eurolla!

Second Hand Lahti

Jos Relove ja Moody Monday ovat mieleesi, on Second Hand Lahti paikka jota etsit. Valoisa ja tyylikäs pöytäkirppis, jossa tarjolla oli ainakin Papua, Marimekkoa ja muita usual suspectseja. Hintataso hieman Helsinkiä edullisempi, mutta merkkivaatteista saa täälläkin maksaa. Ja ihan syystä: hyvä vaate säilyttää arvonsa vielä kierrätettynäkin!

iCare

Pelastusarmeijan myymälä keskustassa. Edullinen, valoisa ja siisti kirppis, jossa myyntiartikkelit on lajiteltu todella selvästi. Yksi iso halli vaatteille, toinen astioille ja tekstiileille, takana pieni huone random-kamalle ja kirjoille. Mukaan tarttui jonkun itse tekemä upea villatakki ja kasa kirjoja, haaveilin myös pöllöryijystä (6 €!!!), mutta sille ei ollut mitään sijoituspaikkaa joten jätin jonkun onnekkaan löydettäväksi.

Launeen kirpputorit

Launeen kaupunginosasta löytyy suuri Fidan kirpputori ja tien toiselta puolelta suuri kompleksi, jossa on Pelastusarmeijan toinen myymälä, SPR:n Kontti ja Launeen suurkirppis. Fidan kirppiksellä on laaja valikoima vaatteita siisti lajiteltuna, ja Pelastusarmeijalla paljon kodintavaraa. Launeen suurkirppis on pöytäkirpputori, jonka valikoima vaihtelee paljon myyjien mukaan. Ehdoton suosikkini koko Lahden kirppistarjonnassa on SPR:n Kontti, joka on todella suuri ja erittäin siisti. Lajittelu on tehty huolella, myymälä on valoisa ja hinnat todella kohtuullisia. Täällä on myös ehkä Lahden kirppiksien paras kirjavalikoima! Jos ehdit käydä vain yhdellä kirppiksellä, suosittelen tätä.

Jos siis syksyllä kaipaat lomailua jossain kotikulmista irrallaan, ota suunnaksi staycation Lahdessa! VR:n junilla pääset perille nollapäästöillä, second handia shoppailemalla et lisää planeetan kuormitusta, kulttuurista ja vegaanisesta ruoasta nauttimalla hiilijalanjälkesi pysyy pienenä. Hyvä elämä ja myös kulttuurimatkailu on mahdollista planeetan rajoissa, tämä reissu olkoon siitä esimerkki!